Bel voor meer informatie naar T: 06 33935753 of mail naar info@bijmans-plaagdierbeheersing.nl

Zoogdieren verjagen?

Mollen en vleermuizen kunnen overlast veroorzaken, laat ze verjagen.

Zoogdieren

Zoogdieren vormen een groep van warmbloedige, meestal levendbarende dieren die hun jongen zogen met borstvoeding. Tot de zoogdieren worden ruim 5500 soorten gerekend. De zoogdieren kennen zowel vliegende (vleermuizen) als zwemmende (walvissen) en zowel vlees- (roofdieren) als plantenetende (onder andere evenhoevigen) soorten. Ook de mens valt ook onder de zoogdieren. Zoogdieren komen praktisch overal voor, alleen niet in de meest extreme habitats.
 
De meeste zoogdieren behoren niet tot de plaagdieren, onder het kleine aantal dat hier wel toe kan behoren, vinden we onder andere mollen en vleermuizen.

Overzicht zoogdieren

Klik op een van de onderstaande zoogdieren voor meer informatie.

– Mollen

– Vleermuizen

Mollen

Mollen behoren tot de insecteneters, zijn solitair levende dieren en dulden geen soortgenoten in hun omgeving. Behalve in het voorjaar, dan gaan de mannetjes op zoek naar een partner. Hun territorium bestrijkt een 400 m2 met een behoorlijk uitgestrekte gangenstelsel met nesten en voorraadkamers. Mollen zijn goede gravers en zwemmers. Hun schuilplaatsen zijn dan ook vaak te vinden in de buurt van water. De schuilplaatsen worden liefst gegraven onder hekwerken, afrasteringen en aan de slootkant omdat daar de minste verstoring plaatsvindt van bewerkingen van de grond.

Een mol herken je aan zijn zwarte tot blauwzwart gekleurde vacht en spitse snuit, in de vacht verborgen oren en ogen en twee grote graafpoten aan de voorzijde. Mollen zijn praktisch blind, maar kunnen heel goed horen en ruiken.

Mollen-verjagen

Vleermuizen

Vleermuizen kunnen vliegen net als vogels maar het zijn wel zoogdieren, en net als alle zoogdieren hebben ze een harige vacht en ze leggen geen eieren maar baren hun kinderen. De vleermuis is het enige zoogdier dat kan vliegen. Ze kunnen echter niet zo goed vliegen als vogels en hebben ook andere vleugels,  een elastisch vel met spieren en bloedvaten. Als vleermuizen niet vliegen dan hangen ze aan hun achterpoten met opgevouwen vleugels. Vleermuizen zijn nachtdieren. De meeste zien niet erg goed maar kunnen wel heel erg goed horen. Als vleermuizen vliegen stoten ze ultrasone geluiden uit. De echo die terugkomt wordt opgevangen door de vleermuis en daaraan kan hij precies horen waar de voorwerpen zijn, hoe groot ze zijn en wat het precies is. Zo vindt hij een smakelijk hapje en ontwijkt een vijand.

In Nederland vinden we voornamelijk twee soorten vleermuizen. De dwergvleermuis is heel klein, met een gewicht van 3,5 tot 8 gram en een spanwijdte van 18 tot 23 centimeter. De gewone dwergvleermuis leeft graag in of nabij gebouwen en is dan ook zeer algemeen in tuinen en bosranden. U kunt hem ook vaak zien rondom lantaarnpalen waar hij jaagt op muggen, motjes en vliegen. De laatvlieger is een grote vleermuis met een spanwijdte van 32 tot 38 cm. De laatvlieger is de op één na meest voorkomende vleermuis in Nederland. Hij houdt vooral van halfopen terreinen en is overal in Nederland in het buitengebied te vinden. Ook aan de rand van de bebouwde kom leven zij graag. Jagen doet de laatvlieger op muggen, vliegen, motten en ook op meikevers. 

Als u te maken heeft met vleermuizen kunnen zij deze overlast veroorzaken:

– Ze markeren hun in- en uitvliegopeningen met urine en uitwerpselen. De ammonia die hierbij vrijkomt kan verflagen aantasten.

– Soms kunt u geluidshinder ervaren bij het in- en uitvliegen van de schuilplaatsen, zeker wanneer deze schuilplaatsen zich in de nabijheid van de slaapvertrekken bevinden.

Dwergvleermuizen verjagen