Bel voor meer informatie naar T: 06 33935753 of mail naar info@bijmans-plaagdierbeheersing.nl

Knaagdieren bestrijden?

Ratten en muizen zorgen voor een vervelende plaag.

Knaagdieren

De knaagdieren zijn een bijzonder succesvolle en soortenrijke tak van de zoogdieren Ze komen voor op alle continenten in verschillende leefgebieden en sommige knaagdieren zijn de mens maar al te bekend zoals de huismuis en de zwarte en bruine rat. Deze dieren hebben zich uitstekend aan de mens aangepast en zijn in veel gebieden een ware plaag geworden. Een knaagdier wordt gekenmerkt door zijn bijzondere gebit. Zij bezitten vier grote, op beitels lijkende, snijtanden, twee in de bovenkaak en twee daar tegenover in de onderkaak. Deze tanden hebben aan de voorkant een harde glazuurlaag en groeien levenslang door. Doordat de tanden tijdens het knagen over elkaar heen worden bewogen slijten ze af en blijven ze tegelijkertijd scherp.

Overzicht knaagdieren

Klik op een van de onderstaande knaagdieren voor meer informatie.

– Bruine rat

– Zwarte rat

– Woelrat

– Muskusrat

– Muizen

Ratten

In Nederland leven o.a. de bruine rat, in mindere mate de zwarte rat, woelrat en de muskusrat. Ratten eten van alles wat er maar te halen valt, vreten de vuilniszakken aan, maar kunnen ook stroomkabels doorknagen, wat brandgevaarlijke situaties kan opleveren.Vernielen en aanvreten van materialen is echter niet het enige dat ratten doen. Daarnaast zijn zij verspreider van veel, soms ernstige, ziekten. Het overbrengen van ziekten gebeurt door het achterlaten van uitwerpselen, urine, haren en bacteriën.

Bruine rat

Dit knaagdier houdt voornamelijk van kelders, riolen, stallen en (vuil)stortplaatsen waar zij eten kunnen vinden. Deze rat eet alles wat zij te pakken kan krijgen en is vooral ’s nachts actief. Zij graven hun hol in de walkant of op andere vochtige plaatsen, hier voelen ze zich het prettigst.

Een bruine rat herken je aan zijn spitse, maar toch enigszins stompe, snuit, korte staart, kleine oren en aan zijn grijsbruine vacht. De bruine rat wordt 20-30 cm lang.

Bruine rat bestrijden
Zwarte rat bestrijden

Zwarte rat

Dit knaagdier is een uitstekende klimmer en vestigt zich bij voorkeur onder het dak. Ook deze rat is voornamelijk ‘s-nachts actief en eet alles dat los en vast zit. De zwarte rat kom je vaak tegen in de havensteden, maar ook in de drogere delen van ons land (zuid en zuid-west Nederland). En hier voornamelijk op droge plaatsen hoog in gebouwen.

De zwarte rat heeft een spitse snuit en een lange staart, grote oren en een aan de onderzijde een grijze vacht. De zwarte rat wordt 15-25 cm lang.

Woelrat

Dit knaagdier is een goede graver en zeer goede zwemmer. Hun schuilplaatsen worden aan de slootkant zelf gegraven en vormen een zeer uitgebreid gangenstelsel (soms van 100 meter). In dit gangenstelsel bevinden zich voorraadkamers en nesten. De woelratten leven van de ondergrondse plantendelen van knol- en bolgewassen en wortels. Zo zijn bijvoorbeeld aardappels, bloembollen, witlof, peen en de wortels van jonge bomen zeer populair. Met name in jonge boomgaarden richt de woelrat dan ook veel schade aan.

Een woelrat is te herkennen aan een grijsbruine tot zwart gekleurde vacht en stompe snuit, in de vacht verborgen oren en ogen en een gedrongen bouw. Woelratten kunnen 15-22 cm lang worden met een staartlengte van 7-10 cm.

Woelrat bestrijden

Muskusrat

Dit knaagdier is een geweldige graver. Je vindt muskusratten vooral bij oevers van watergangen en in dijken, waardoor de dijken en waterscheidingen poreus en daardoor kwetsbaar worden met als mogelijk gevolg het doorbreken van dijken en dus het onderlopen van laag gelegen land. De nesten van de muskusrat bevinden zich in een sterk begroeide omgeving, zoals tussen riet en biezen. Hier in de oevers, dijken en dammen graaft de muskusrat gangenstelsels. Tegen de winter maakt hij vaak een winterhut in ondiep water. Zij leven van planten en knol- wortel- en graangewassen.

Een muskusrat heeft een gedrongen bouw en oren die bijna in de vacht verborgen zitten. Zijn pels is op de rug bruin tot grijs en op de buik lichter van kleur. Hij kan 30-40 cm lang worden met een staartlengte van 20 cm.

Muizen

In de huizen hebben we meestal last van een huismuis. Muizenpopulaties kunnen snel groeien als er niets aan gedaan wordt. Vooral ‘s nachts komen muizen in beweging. Dan gaan ze op zoek naar voedsel. Daarbij gaat hun voorkeur uit naar granen, noten en peulvruchten. Ook vettige producten en producten met een hoog suikergehalte zoals kaas, vet, boter, spek en snoep worden zeer gewaardeerd. Zij zijn uitstekende klimmers, kunnen springen en reageren zeer snel op gevaarlijke situaties.

Dit kleine knaagdier heeft zijn schuilplaats liefst onder vloeren, achter plinten, op zolder, boven (verlaagde) plafonds of achter of onder opgeslagen goederen en materialen. Muizen zorgen voor veel knaagschade aan verpakte levensmiddelen, textiel, papier, isolatiematerialen, leidingen en kabels, maar verspreiden ook ziektekiemen. Met als gevolg dat mensen voedselvergiftiging, maar ook huidziekten kunnen oplopen.

Muizen bestrijden